Работни листове по литература за 8 клас


Интелектуална собственост
Автор: Марияна Бакърджиева

Издателство:Просвета

Корична цена:2.90 лв.
Отстъпка:0.58 лв. (20.00 %)
Цена:2.32 лв.
ISBN:978-954-01-2376-9
Година:2009
Подвързия:Меки корици
Страници:32
Език:Български

Темите в помагалото ще подпомогнат вашата работа при анализирането на художествени творби, предвидени за изучаване в часовете по литература за 8. клас, както и ще поставят акценти за възможните им интерпретации. Работните листове могат да бъдат използвани както за групова работа в часовете по литература, така и за самоподготовка.
Всяка от темите в помагалото е разработена на основата на въпроси и задачи, имащи за цел да подпомогнат анализа, като дават възможност да бъдат разчетени специфичните художествени характеристики на лирическия или прозаическия текст, да бъдат разгледани формалните му белези и да бъде определена художествената роля, която те имат за идейните внушения на творбата. Създаването на умение да се откриват художествените особености на литературния текст постепенно ще изработи у учениците нагласа за самостоятелно изследване на художествените белези и на тяхната художествена (смислова) роля във всяка изучавана или неизучавана творба.
Въпросите, които акцентуват върху определена интерпретация на съответната художествена творба, разширяват възможностите за тематичното и идейното й осмисляне. Провокират идейни обобщения и синтез на типови характеристики на художествените образи, отварят много възможности за по-цялостното осмисляне на нейните идейни внушения. Създават нагласа за асоциативни връзки с други текстове, за сравнително разглеждане с други творби от същия автор или с творби на други автори.
Помагалото е приятен и надежден спътник в четенето, харесването и разбирането на предложените творби