Китай – събуждането на един гигант


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Хенри Полсън

Издателство:Сиела

Корична цена:19.90 лв.
Отстъпка:3.98 лв. (20.00 %)
Цена:15.92 лв.
ISBN:978-954-28-2461-9
Година:2018
Подвързия:Меки корици
Страници:480
Език:Български

В момента в Китай има 174 града с население над 1 милион души. В САЩ са девет. Икономиката на Китай се изстреля нагоре, а сградите я последваха. Шест от петнадесетте най-високи небостъргача се намират там (други три са в САЩ). В Китай се строят още 62 такива колоса, включително осем от бъдещите десет най-високи.

Цялата инфраструктура е създадена с цел да свързва и обслужва градовете. В началото на реформите и на Отварянето към света през 1978 г. почти нямаше съвременни шосета. През 2013 г. националната магистрална мрежа се простираше на малко под 85 000 километра. Легендарната американска граница от 75 000 км междущатски магистрали беше надмината през 2011 г. Китай започна изграждането на високоскоростни железопътни отсечки през 2006 г., до днес са изградени над 11 000 километра такива линии, като всеки ден по тях са работили по 2 милиона души. САЩ нямат политика за строеж на скоростни жп линии, а първата такава в Калифорния ще е завършена вероятно през 2028 г. (До 2020 г. в Китай трябва да има почти 18 000 км високоскоростни железопътни линии.)

В своята книга Хенри Полсън отговаря на ред важни въпроси:

·        Как Китай се превърна в икономическа суперсила?

·        Как всъщност се прави бизнес там?

·        Кои са най-добрите начини западните бизнесмени и политическите лидери да работят или да се конкурират с Китай?

·        Как се работи с авторитарното управление, какви са мерките срещу мащабното замърсяване и как се отговаря на повишаващите се очаквания за икономически просперитет и сигурност в световен мащаб? 

Хенри Полсън е чужденецът в най-топли отношения с Китай. Като директор на „Голдман Сакс” има ключова роля в отварянето на страната към частни инициативи. После, като финансов министър на САЩ, той инициира създаването на Стратегически икономически диалог, който подобрява същностно търговските отношения между двете държави.  Полсън преговаря с Китай по теми като икономическите реформи в азиатския гигант и подкрепата за изпадналата в тежка криза американска икономика. През цялото това време е имал възможността да работи в тясно сътрудничество с най-високопоставените лидери на последните три правителства на Китай – на Дзян Дзъмин и Чжу Жундзи през деветдесетте години на миналия век, на Ху Дзинтао и Уън Дзябао в началото на века и на Си Дзинпин и Ли Къцян днес.