Българската литература за деца – психоаналитични и психодраматични прочити. 90-те години на XIX век – 40-те години на XX век


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Росица Чернокожева

Издателство:Просвета

Корична цена:16.00 лв.
Отстъпка:2.40 лв. (15.00 %)
Цена:13.60 лв.
ISBN:978-954-01-3918-0
Година:2019
Подвързия:Меки корици
Страници:336
Език:Български

Тази книга е пръв опит за интердисциплинарно съчетаване на литературоведския и психоаналитичния подход  към българската литература за деца от класическия ѝ период.
Психоаналитичният и психодраматичен прочит на класическата българска литература за деца доказва, че с голяма доза убеденост можем да кажем:  „детската” литература нито е само детска, нито е само за деца. Този подход дава шанс  българската литература за деца да бъде изведена в извънканонична среда и да добие друга изразителност и значения. Защото всяка творба за деца всъщност е сценична игрова постановка, една психодраматична винетка или разгърната психодрама. Този подход ни прави свидетели на едно сценично и образно възприемане и разбиране на творбата, което надхвърля винаги недостигащия за изразяване на чувствата език. Психоаналитичният подход развива и така необходимата емоционална интелигентност и емпатия. 
Книгата е адресирана към всеки, който още пази в сърцето си детето, което е бил.

Книгата на Росица Чернокожева е не само провокативен, но и талантлив опит да се чете литературата за деца през изследователската призма на психоанализата и психодрамата. Деликатно, но и проникновено, авторката анализира сложния емоционален свят на детето, изпълнен с фантазии, спомени, сънища. Написана с лекота и вдъхновение, книгата  със сигурност ще предизвика вниманието на широк кръг от читатели, защото чрез класически литературни текстове поставя важни екзистенциални въпроси – за травмите и табутата на детството. И в същото време, извеждайки от дълбоката сянка на канона забравени или напълно непознати творби на българската литература за деца, тя носи ценно литературноисторическо познание.
  Доц. д-р Елка Трайкова

Текстът на Росица Чернокожева развенчава „мита” за чистия детски образ (белег на иконографично мислене), лишен от конфликти, страсти, сексуалност и агресия и ни въвежда в плътността и богатството на детските преживявания (сънища, желания, игри, хумор, креативност, спонтанност, фантазия и др.). Умелият терапевтичен прочит улавя и оживява тези феномени в разгледаните литературни текстове. В традицията на Братя Грим авторът настоява, че това, което въздейства върху детето, е самата поезия, която разбужда детската фантазия и способността за въображение, а не сдъвканите поучителни теории. 
 
                                                                           Златко Теохаров, психодрама-терапевт, групов психоаналитик