Тестови задачи по български език и литература за 7. клас. Подготовка за национално външно оценяване


интернет книжарница "Нова звезда"
Автори: Ангел Петров, Мая Падешка, Олга Попова, Илияна Кръстева, Мариана Балинова

Издателство:Булвест

Корична цена:7.80 лв.
Отстъпка:1.17 лв. (15.00 %)
Цена:6.63 лв.
ISBN:9789541815816
Година:2019
Подвързия:Меки корици
Език:Български

Помагалото е предназначено за подготовка и самоподготовкана седмокласниците за успешното им представяне на изпита за национално външно оценяване по български език и литературав края на учебната година.

 

Съдържанието на предлаганата книга отговаря изцяло на изискванията на Министерството на образованието и науката за външно оценяване след 7. клас, отразени в Модела на националното външно оценяване по български език и литература в 7. клас за учебната 2019 – 2020 година, публикуван в сайта на Министерството на образованието.

 

Първият раздел предлага тестови задачи, разпределени в 10 теста по 25 задачи, по формата на актуалния модел. Задачите по български език са по проблеми от учебните програми от 5. до 7. клас, а по литература обхващат задължителното учебно съдържание, свързано с творби от българската литература и включено в учебните програми за 6. и за 7. клас.


Вторият раздел на книгата предлага теоретична информация и упражнения, свързани със създаването на преразказ върху неизучаван художествен текст, като се изпълнява определена дидактическа задача. Представени са съдържателни, функционални и стилно-езикови особености на различни ученически преразкази. Обосновават се технологични модели, които обхващат всички етапи от работата върху този вид ученически текст. Чрез поставените задачи се цели да се развият уменията на учениците при писане на преразказ да изпълняват определена дидактическа задача, най-често свързана с осъществяване на трансформации (смислови, композиционни, граматически).

 Предимство на помагалото са приложените критерии и изисквания към качествата на създаваните текстове, които позволяват на учениците самостоятелно да оценяват равнището на подготовката си.