Корица История на света - том 4: Империи и варвари III в. пр. н. е. - I в. от н.е.

История на света - том 4: Империи и варвари III в. пр. н. е. - I в. от н.е.


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Пиер Левек

Издателство:

Корична цена:20.00 лв.
Отстъпка:10.00 лв. (50.00 %)
Цена:10.00 лв.
ISBN:9789548517461
Година:2008
Подвързия:Твърди корици
Страници:394
Език:Български

В началото на 3 в. пр. Хр. империята на Александър е разпокъсана между неговите наследници. Появяват се нови държави, започва нов период, наричан елинистичен, приключил с хегемонията на Рим в източната част на Средиземноморието. Докато елинистичният Изток остава разпокъсан между антагонистичните монархии, в западното Средиземноморие доминират две държави: Картаген в Африка и Рим в Италия. След изтощителните войни, Сципион печели битката при Зама (202) и Картаген вече е неспособен да се съпротивлява.
2 в. пр. Хр. е неоспорим връх на републиканския олигархичен Рим на nobilitias, но обществото е разтърсено от всеобхватна криза, която реформаторските усилия на Гракхите напразно се опитват да решат. Рим продължава със завоеванията през 1 в. пр. Хр. и удвоява територията си.
Една дума свързва 1 в. пр Хр. с 1 в. сл. Хр. - императорът. За това е виновен един търпелив и хитър човек, синът на божествения Цезар - Октавиан (63 г. пр Хр. - 14 г. сл. Хр.) наложил в крайна сметка "всеобщ и дълготраен мир".
В отделните глави са разгледани " варварските" разновидности на класическия свят през периода: залезът на тракийските царства; размирният свят на келтите; варварската Европа на Север и на Изток. Паралелно са изследвани контрастите на африканския континент - варварският Близък изток и Далечния изток.
Америка отсъства от този том, посветен на Евразия и Африка, тоест на двата свята, връзките между които са постоянни и тесни.
Рейтинг
Рейтинг: 10.00 / 1 глас