Философия на престъплението и наказанието.


Автор: Илхам Рахимов

Издателство:

Корична цена:18.00 лв.
Отстъпка:4.00 лв. (22.22 %)
Цена:14.00 лв.
ISBN:9789542987178
Година:2015
Подвързия:Твърди корици
Страници:318
Език:Български

Тази книга е съкровена изповед, облечена в научната мантия на проф. Рахимов. „Философия на престъплението и наказанието” е един трактат за човека, за живота и за смъртта. Така коментира книгата вицепрезидентът Маргарита Попова.


Според нея в координатната система на проф. Рахимов, показана в книгата, могат да се намерят много допирни точки и много възможности за послания, които да възродят надежда за утрешния ден. Тя посочи, че в „този прекрасен трактат можем да намерим много хляб за нас политиците, които трябва да си дадем сметка за това какво представляват в днешния ден понятия като държавност и сигурност, в достатъчна степен ли сме мъдри, просветени и куражлии да създаваме системи, които да са в състояние да защитават ценности и интереси.”


Събраните афоризми в края на книгата - отделно за престъплението и отделно за наказанието, са неразделна част от нея, те са част и от философските разсъждения на проф. Рахимов. „Тази книга ще остави човешка енергия и дух за повече хуманност в днешния свят, за повече човеколюбие, за повече разум в политиката, за да изтрием доколкото е възможно политическия цинизъм, политическата демагогия, безмерната алчност и безсрамната корупция, които толкова са завладели света. И само с трактати като този - за философията на живота на човека, смъртта, правосъдието и закона, са в състояние да поправят тези недъзи на обществото”, убедена е Попова.


Освен значимо научно изследване, тази книга е много подходяща и за бъдещи юристи. Авторът търси социалния смисъл на наказанието, на справедливостта, отбеляза проф. Захари Захариев. Човешкото отношение към проблемите е един от най-големите плюсове на книгата, допълни го Димитър Гочев.


Авторът на книгата "Философия на престъплението и наказанието" проф. Илхам Рахимов коментира, че съвременните студенти не бива да знаят наказателния кодекс наизуст. Трябва да бъдат научени да мислят, да разбират съда и винаги да се съмняват – това правилно ли е или не”, обясни юристът.